No products in the cart.

Statusopdatering fra Sexualisterne: De unge hungrer (stadig) efter bedre seksualundervisning!

E

fter hvad der har føltes som en nærmest uendelig corona-pause, kunne Sexualisterne i sidste weekend endelig samles til det årlige fortsætterkursus. Vi havde bl.a. besøg af en skuespiller fra Odense Teater, der underviste de unge i, hvordan de stiller sig op foran andre. Og Menneskebiblioteket, hvor ”menneskebøger” fortalte personlige historier samt et spændende oplæg fra instruktøren til den første seksualundervisningsfilm nogensinde, der tager udgangspunkt i islam.

Ungdommen ka’ bare det der!
Som projektleder for Sexualisterne glæder det mig så uendelig meget at opleve det engagement, de unge sexualister lægger for dagen. De har lyst til at udvikle sig og udvide deres horisont, så de kan blive ved med at levere god og relevant seksualundervisning i øjenhøjde til unge over hele landet.

Det kan man altså ikke andet end være vildt stolt over! Men jeg kan også konstatere, at der fortsat er brug for alt det de kan.

Opfattelserne af køn og seksualitet er under hastig forandring i de her år, og de unge efterlyser langt mere viden om dette end tidligere.

Sexualisterne er hvert år i dialog med flere hundrede unge, og i weekenden fik de lejlighed til at erfaringsudveksle med hinanden. Så hvilke emner oplever sexualisterne går igen på tværs af landet?

Du bliver nok ikke overrasket over, at unge stadigvæk synes sexualundervisningen i folkeskolen halter gevaldigt, men måske du ikke vidste, at de også tænker rigtig meget over køn og #metoo?


Køn, samtykke og god, gammeldags oplysning
Køn, kønsidentitet og seksuel mangfoldighed var et af de emner, der fyldte meget i weekenden.

Opfattelserne af køn og seksualitet er under hastig forandring i de her år, og de unge efterlyser langt mere viden om dette end tidligere. Det stiller naturligvis større krav til en tidssvarende, normkritisk seksualundervisning.


#metoo
Derudover er #metoo-debatten og den nyligt vedtagne samtykkelov heller ikke gået de unges næse forbi. Sexualisterne oplever et stort behov fra de unge om at tale om netop samtykke.

Det er nemlig let nok at sige, at man altid skal sikre sig samtykke, men hvordan ser det ud i praksis? (I kan genlæse vores ungerådsformands indlæg i Information om netop #metoo her)

Både Køn og #metoo kan være både alvorlige og komplekse emner, og ofte findes der ikke et endegyldigt eller rigtigt svar på de spørgsmål, de unge stiller.

Det er derfor vores erfaring, at det kræver en mere dialogbaseret tilgang til sexualundervisningen, hvis målet i højere grad er at få de unge til at reflektere over emnerne, og sætte tanker i gang hos dem. Det er her sexualisterne er skarpe! De er i øjenhøjde med de unge på en måde som den ældre biologilærer, der traditionelt har stået for seksualundervisningen, kan have svært ved.

Der er derfor også fortsat et stort behov for god, ’gammeldags’ oplysning om prævention og sexsygdomme.

Seksualundervisningen halter (stadig)
Selvom den obligatoriske seksualundervisning i Danmark fyldte 50 år i 2020 halter den desværre gevaldigt på mange folkeskoler. Man behøver bare at kigge på Undervisningsministeriets egen hjemmeside for at blive bekræftet i, at den er gal. Eller som en overskrift på dr.dk lød: Seksualundervisningen trænger til en rejsning”! 

De voksne fagpersoner er simpelthen ikke klædt godt nok på, ligesom de unge kan finde det akavet at skulle tale med deres klasselærer om så intime emner.

Der er da også rigtig stor efterspørgsel på sexualisternes ung-til-ung-oplæg, og det er vores opfattelse at de er et godt alternativ til den traditionelle seksualundervisning. Og selvom vi oplever, at de søger den mere dialogbaserede tilgang, når der skal snakkes om f.eks. køn og #metoo, fylder de mere ”traditionelle” emner altså stadigvæk en del.

 

Der er derfor også fortsat et stort behov for god, ’gammeldags’ oplysning om prævention og sexsygdomme. Sexualisterne oplever, at de unge ofte mangler viden om helt basale ting, og at der af og til hersker helt misforståede fortællinger om, hvor og hvordan sexsygdomme smitter, og hvad forskellige præventionsmidler beskytter imod.

Det er altså ikke godt nok! Vi vil i hvert fald gøre vores til, at så mange unge som muligt skal føle sig så oplyst som muligt!

 

Ønsker din klub eller ungdomsskole at få besøg af Sexualisterne?

Du læse mere og booke dem her

Back To Top
a

Display your work in a bold & confident manner. Sometimes it’s easy for your creativity to stand out from the crowd.

Social