Inspirationen gik begge veje, da grønlandske klubledere besøgte Roskilde
Jane Mylenberg
- Kommunikationskonsulent
- 22 maj, 2024
- 10:16 am
Vi holder dig opdateret
Ungdomsringens konsulenter og bestyrelsesmedlemmer skriver om det organiserede fritidsliv, events, politik og alt derimellem. Sendes ud en gang om måneden.
er er langt fra Grønland til Roskilde. Ikke bare i kilometer, men også i muligheder. Det måtte fem ledere af grønlandske fritidsklubber konstatere, da de deltog i Ungdomsringens efteruddannelseskursus i maj måned. For selvom de fem ledere var opløftede over den inspiration, som en uges tid i Danmark blandt kollegaer i danske klubber gav, så forudsætter det både kreativitet og politisk velvilje, hvis nogle af de konkrete ideer, som de fem tog med sig hjem til Grønland skal omsættes for at komme grønlandske børn og unge til gavn.
Sådan nogle ville vi jo aldrig kunne have derhjemme
Kristian, Nordgrønland
Uopnåelige drømme
Kristian, som arbejder i Nordgrønland, står og klapper lidt på gokartens brede hjul i garagen i klubben i Roskilde.
”Sådan nogle ville vi jo aldrig kunne have derhjemme”, siger han med et skævt smil og refererer til et landskab, som det meste af året er dækket af tommetyk is og sne. Stoltheden og glæden over gocart-projektet lyser ud af den danske kollega, som står i garagen og fortæller om det fællesskab, som de børn og unge, der kører gocart har, når de sammen laster klubbens trailer med gocarts, og kører til stævner og konkurrencer i hele landet. Og ja, det lyder fedt. I Roskilde har de dygtige gocart-kørere. Nogle af dem så dygtige, at de faktisk slår andre med store sponsorkontrakter. Men ligegyldigt hvor fantastisk det er med sådan et tilbud i klubben, så er det bare ikke en mulighed for de grønlandske gæster.
I Grønland har klubberne åbne om aftenen. Mange af dem helt til kl. 23
Grønlandske klubber spiller en vigtig rolle
Da vi sidder og taler sammen over en kop kaffe efter besøget i garagen, står det klart, at det at drive fritids- eller ungdomsklub i Grønland på mange stræk er en helt anden opgave end i Danmark.
Panisaag fortæller, at en af de vigtigste opgaver for klubberne i Grønland er at være et værested for børn og unge.
”Vi arbejder meget med forebyggelse. Der har vi en virkelig vigtig rolle at spille”, fortæller hun.
I Grønland har klubberne åbne om aftenen. Mange af dem helt til kl. 23 for netop at imødekommede børnenes og de unges behov for at have et trygt sted at være sammen med voksne, der kan hjælpe og støtte dem.
Nikolaj er optaget af at omsætte nogle af de konkrete ideer, de har set under besøget i Danmark.
”Vi er vildt glade for, at vi er blevet inviteret hermed og fået mulighed for at få inspiration og udvikling. Det har været fedt at se, hvordan klubberne hernede er gode til at indrette lokalerne til de aktiviteter, som ungerne har lyst til. Og så kan nogle af de områder i klubben jo bygges sammen med børnene. Det har jeg fået lyst til at tage med hjem og forsøge at gøre”, siger han.
Vi skal nok blive bedre til at tale med vores lokale politikere
Lederworkshop gav ny inspiration
Ud over besøgene på forskellige klubber i Danmark, har de fem også været på to dages lederworkshop med Ungdomsringens udviklingskonsulenter. Workshoppen gav de fem både ny viden og konkrete redskaber, som kan omsættes i deres daglige arbejde hjemme i Grønland.
”Vi tager hjem med fornyet energi og lyst til at prøve nogle af de nye ting af”, siger Nikolaj mens de andre om bordet nikker bifaldende, men der er også enige om, at det fritids- og ungdomspædagogiske arbejde slet ikke får den politiske opmærksomhed, det fortjener.
”Vi skal nok blive bedre til at tale med vores lokale politikere”, siger Kristian, som glæder sig over, at han er ven med borgmesteren i sin egen by. Måske den kontakt kan opsættes til lydhørhed overfor både de økonomiske behov, som området har for at gøre sit arbejde så godt som muligt.
Måske vi kan lave et samarbejde med dem, for det er godt for børn at have ansvar for dyr
Et godt råd til klubberne i Danmark
Og selvom der er masser at blive inspireret af i Danmark, er der er også meget, som ikke ville kunne fungere i Grønland. For eksempel har klubben i Roskilde både heste, kaniner og krybdyr.
”Der er masser af regler i Grønland, som kan gøre det ret besværligt for os,” fortæller Malik. Gustav kommer i tanke om, at der er en stald i Nuuk, hvor der står nogle heste.
”Måske vi kan lave et samarbejde med dem, for det er godt for børn at have ansvar for dyr. Og børn med særlige behov kan også have glæde af at få et venskab med et dyr”, siger han.
”Der hvor jeg kommer fra, kan være svært at få en byggeplads til at lave sådan nogle ting”, siger Kristian, som fortæller om slædehundene, der er masser af i hans by, ”men slædehunde er ikke kæledyr”. Hvert år er der mesterskaber i hundeslædekørsel, og sidste år, fortæller Kristian, var det en ung fra hans by, der vandt Grønlandsmesterskabet. Måske det kan bruges til noget i klubsammenhæng?
Måske danskerne kunne lære lidt af, hvordan vi i Grønland arbejder med vores natur i det pædagogiske arbejde
De fem grønlændere har under besøget undret sig over, at danske børn og unge i klubber aldrig bare går tur. Det at komme ud i naturen fylder langt mere i Grønland.
”Måske danskerne kunne lære lidt af, hvordan vi i Grønland arbejder med vores natur i det pædagogiske arbejde”, siger Nikolaj.
Kaffen i krusene er ved at være drukket, og de fem skal videre til næste besøg i en klub i Vordingborg. På vejen ud følges vi gennem de forskellige lokaler, som summer af børn, der laver alle mulige aktiviteter. Jeg spørger, om stemningen ligner den, de kender fra deres grønlandske klubber.
”Fuldstændig. Her er glade børn, som hygger og har det sjovt”, siger en af dem. Så selvom meget er forskelligt, så er andet helt det samme. Mange tusinde kilometers afstand til trods.
Fakta
En gruppe klubledere fra grønland besøgte i midten af maj 2024 Danmark for at erfaringsudveksle og få ny faglig inspiration.
Udover at besøge en masse klubber, blev der også tid til en to-dags workshop med vores udviklingskonsulenter.
Turen var betalt af Sukorseq, Ungdomsringens søsterorganisation i Grønland.