No products in the cart.

Ung og forvirret vælger? Sådan kommer du godt igennem Folketingsvalget ’22 

Sarah Gottschalk Petersen
Sarah Gottschalk Petersen
Bliv klogere på (fritids)livet

Ungdomsringens konsulenter og bestyrelsesmedlemmer skriver om det organiserede fritidsliv, events, politik og alt derimellem. Sendes ud en gang om måneden.

Mange unge skal til stemmeurnerne for første gang d. 1.november når der skal stemmes. For nogle af os kan det være en ting vi har glædet os til, mens det for andre vil det være uoverskuelig ting – for hvordan ved man, hvor krydset skal sættes? 

J

eg skal selv stemme for første gang til et folketingsvalg i år og har gjort mig mange tanker om, hvor jeg skal sætte mit kryds.

Ligesom mange andre, så synes jeg, at det kan være uoverskueligt.

Jeg har gjort mig tanker om hvilke af statsministerkandidaterne, jeg deler flest synspunkter med, men tanken om, hvorvidt jeg skulle stemme blankt, har også ramt mig. 

Jeg har som Sexualist i nu snart mange år snakket med andre unge om sex, samtykke og grænser.

Hvad er vigtigt for dig? 
Jeg endte med at tænke over, hvad der er vigtigt for mig. Hvad kunne jeg godt tænke mig, at der skulle ske noget i vores samfund? Hvor synes jeg, vi som samfund skal sætte ind? 

Her blev det enkelt for mig. Jeg har som Sexualist i nu snart mange år snakket med andre unge om sex, samtykke og grænser. Jeg har været ude på skoler, klubber og efterskoler og fælles for alle de unge er, at de også har et stort ønske om bedre seksualundervisning – og det er jeg enig i. 

Da jeg fandt ud af, at det var vigtigt for mig, så undersøgte jeg hvilke partier der delte mine holdninger, men så enkelt er det langt fra for alle. 

Mange af mine venner, der også skal stemme for første gang, ved ikke hvad de skal stemme og de ved ikke hvordan, de finder ud af hvad de skal stemme.  

Derfor har jeg lavet tre bud på, hvordan man kan blive klogere. 

Sarahs guide til FV22

1. Tag en kandidattest 

Der findes et hav af forskellige kandidattest online, og det gode ved dem er, at de stiller en masse spørgsmål, hvor du bliver nødt til at forholde dig til, hvad du mener om de forskellige spørgsmål og udsagn. 

Her kan du få en idé om, hvad der er vigtigt for dig og hvilke partier eller kandidater der deler dine holdninger. Se fx denne fra DR.dk   

2. Snak med dine venner og familie 

   Det kan være en god idé at søge inspiration hos dem du kender. Spørg ind til, om de ved hvad de skal stemme, og hvordan de nåede frem til dem. Så kan du blive inspireret og måske finde ud af, hvilke meninger du selv har. 

3. Læs lidt om de forskellige ideologier 

Læs om socialisme, liberalisme og konservatisme og find ud af, hvilken af ideologierne du er mest enige med. Herfra kan man læse om de forskellige partiers mærkesager på deres hjemmeside, for at finde ud af, hvad man skal stemme. Se fx denne artikel fra DR.dk 

 

Back To Top
a

Display your work in a bold & confident manner. Sometimes it’s easy for your creativity to stand out from the crowd.

Social