No products in the cart.

»Halløj, hvad skal jeg gøre, hvis jeg er bange for at vise min krop, men gerne vil være sammen med en?«

Maiken Rømer Ekstrand Krogdahl
Maiken Rømer Ekstrand Krogdahl
Vi holder dig opdateret

Ungdomsringens konsulenter og bestyrelsesmedlemmer skriver om det organiserede fritidsliv, events, politik og alt derimellem. Sendes ud en gang om måneden.

Seksualundervisning anno 2024 er mere end prævention og kønssygdomme. Følelsen af ikke at være god nok fylder i de unges kærlighedsliv og kan afholde dem fra at »eksperimentere med deres liv og seksualitet«

D

et spiller ingen rolle, om du er barn eller voksen. Vi spejler os i hinandens kroppe og sammenligner vores egen med dem, vi stifter bekendtskab med, skriver Sex- og samfund.

I forbindelse med ’Uge sex’, er de for første gang ude med en kampagne om kropsidealer og sociale medier. En kampagne, der er direkte henvendt til forældre.

Samtidig er antallet af unge med spiseforstyrrelser fordoblet på 15 år.

Og en ung kvinde har netop udgivet en bog om, hvordan hendes mors kritiske blik på egen krop var medvirkende årsag til, at hun i 8. klasse udviklede en spiseforstyrrelse.

Min opfattelse er, at rigtig mange unge i dag ikke ser så meget andet end den perfekte krop«

Helle Dalsgaard, Sygeplejerske

»Min opfattelse er, at rigtig mange unge i dag ikke ser så meget andet end den perfekte krop«, siger sygeplejerske Helle Dalsgaard, der underviser op imod 100 efterskoler og ungdomsuddannelser årligt i køn, seksualitet og prævention.

 

Usikkerheden hæmmer de unge
Ved hvert besøg beder hun de unge om at skrive anonyme spørgsmål på en seddel, som hun så efterfølgende læser op. På det seneste er der særligt et, som har gjort indtryk på hende:

Halløj, hvad skal jeg gøre, hvis jeg er bange for at vise min krop, men gerne vil være sammen med én?

»Lige der slog det mig, at det her unge menneske oplever nogle begrænsninger, der gør, at vedkommende har svært ved at handle på helt almindelige drifter og lyster. Sådan et spørgsmål fik jeg ikke for 15-20 år siden«

»Det er en udbredt flertalsmisforståelse at, ser jeg ikke ud som de kroppe, er jeg ikke normal. Intet kunne være mere forkert! Både ud fra en sundhedsfaglig og menneskelig betragtning«, siger Helle.

»Det er ikke fordi, det ikke er okay at være usikker. Både som ung og voksen, men når det på den måde går ind og styrer din hverdag og seksuelle lyst, så bliver det hæmmende for dig«

»Jeg ser desværre det samme i mit daglige arbejde på gynækologisk afdeling. Her møder jeg også alt for mange, der ikke tør eksperimentere med deres liv og seksualitet, fordi de er bange for, at de i andres øjne ikke er gode nok«, siger hun.

Når vi som Sexualister er ude at holde oplæg på skoler og i klubber, sender vi altid de voksne uden for døren

De voksne skal uden for døren
Sexualist og studerende Sarah Gottschalk Petersen kan godt genkende usikkerheden fra hendes egne teenageår, men hun tror også på, at vi kan gøre noget ved problemet, hvis vi indretter seksualundervisningen efter de unges behov.

»Når vi som Sexualister er ude at holde oplæg på skoler og i klubber, sender vi altid de voksne uden for døren. De unge giver ofte udtryk for, at de synes, det er lettere at dele deres tanker, når ikke biologi- eller klasselæren er i samme lokale.

»For os handler det om at skabe et trygt ung-ung rum, så vi kan få nedbrudt flertalsmisforståelser om kroppen, den første gang, samtykke, altså, at finde ud af, at de andre i klassen også er usikre på en masse ting, og at det er helt okay.«

Lige nu tror jeg mange ville have gavn af at få skabt et trygt ung-ung rum, hvor myter og misforståelser kan blive manet til jorden

Det er Helle enig i –

»Jeg tror helt sikkert, at et ung-ung projekt som Sexualisterne kan være med til at få de unge til at åbne op på en anden måde, end hvis det er en lærer eller en sundhedsfaglig person, der står for oplægget. Der er brug for begge dele, men lige nu tror jeg, mange ville have gavn af at få skabt et trygt ung-ung rum, hvor myter og misforståelser kan blive manet til jorden«,

Få besøg af sexualisterne

Sæt fokus på sexuel sundhed og lad de unge i jeres klub få mulighed for at snakke med andre unge om alt det, der fylder i en teenagers hverdag.

M. mrk@ungdomsringen.dk
T. +45 24 80 26 79 

Back To Top
a

Display your work in a bold & confident manner. Sometimes it’s easy for your creativity to stand out from the crowd.

Social