»Der er skiltet til os helt nede fra midtbyen«: Ny multipark får medlemstallet i klubben til at stige.

Den pædagogiske faglighed er tænkt ind i tilblivelsen af en ny skatepark i Skanderborg. Det giver den lokale fritidsklub helt nye muligheder.

»Der er skiltet til os helt nede fra midtbyen«: Ny multipark får medlemstallet i klubben til at stige.
konsulent
Jane Mylenberg Kommunikationsrådgiver
Dato 14. oktober 2024

I juni måned åbnede Skanderborg Multipark. Den 5.000 m² store park er et rekreativt område med skaterbane, gyngefællesskab, grønne kiler og plads til hygge på tværs af generationer.

Parken er skabt af frivillige forældre og fritids- og ungdomsklubben Sct. Georgsgården, og grundtanken er, at fritids- og ungdomsklubbens park giver tilbage til lokalområdet. Derfor er parken åben for alle – også i og uden for klubbens almindelige åbningstid.

Ideen til parken kom fra klubbens børn, der ønskede sig “noget med skate.” Parken, som har kostet 14 mio. kr. har modtaget støtte fra en række fonde til udviklingen og etableringen af parken, men også fagforeningen BUPL har støttet med vigtige midler til pædagogisk udviklingsarbejde.

Carsten Bjerre, leder af Sct. Georgsgården, har været frontfigur i projektet siden den første skitse blev tegnet. Han fortæller at projektet er formet af både børn og voksne, og en stor gruppe frivillige forældre har støttet, hjulpet og brugt utallige timer på projektet. Og parken er allerede nu, få måneder efter åbningen, blevet en succeshistorie for hele byen.

Når man ser sig selv som en aktiv aktør i lokalområdet, kan man virkelig flytte noget

// Carsten Bjerre, leder

»Der er skiltet til os helt nede fra midtbyen,« fortæller Carsten Bjerre, da vi taler om, hvordan en fritidsklub får ideen til at skabe et udendørsrum, hvor hele lokalsamfundet kan mødes – også når klubben er lukket.

Hvorfor har det været vigtigt for jer at skabe et område, som alle byens borgere kan bruge i stedet for bare at lave en lukket legeplads?

”Det var ikke planen fra starten, men vi indså hurtigt, at vores projekt kunne blive meget mere end en legeplads, hvis vi turde tænke større. Lokale og Anlægsfonden støttede idéen fra begyndelsen, og projektet voksede sammen med vores ambitioner,” siger Carsten Bjerre.

”Når man ser sig selv som en aktiv aktør i lokalområdet, kan man virkelig flytte noget. Vi betjener en brugergruppe på 4-5.000 mennesker. Vi kan tilbyde noget, som trækker folk til udefra,” fortsætter han og understreger nødvendigheden af, at fritidsklubber engagerer sig aktivt i deres lokalsamfund.

Multiparken har betydet, at vores medlemstal er steget. Især har vi fået flere medlemmer i 5.-6.-7.-klassegruppen, hvor vi normalt ser mange frafald. (…)

// Carsten Bjerre, leder

»Det er vigtigt, at vi som klubber åbner os mod vores omverden. Vores lovmæssige opdrag er at være opsøgende. Men vi skal også læse og forstå tidsånden og arbejde med, hvordan vi udvikler os sammen med vores brugergrupper,« siger han.

Succesen kommer i mange former

At Multiparken er succes på flere parametre er skiltningen i midtbyen ikke det eneste bevis på. Den har også haft en positiv effekt på de unges lyst til at gå i klub.

»Multiparken har betydet, at vores medlemstal er steget. Især har vi fået flere medlemmer i 5.-6.-7.-klassegruppen, hvor vi normalt ser mange frafald. Det er helt sikkert også parkens skyld,« fortæller Carsten Bjerre.

Udover medlemsstigningen peger han på en øget synlighed som en vigtig gevinst ved projektet.

»I et kommunalt setup, hvor klubområdet er en kan-opgave, er det vigtigt at være i de lokalpolitiske beslutningstageres bevidsthed. Jo flere der føler ejerskab for vores arbejde og sted, jo bedre står vi, når der skal forhandles lokale budgetter,« siger han.

Har du et godt råd til dine kollegaer i resten af landet, der gerne vil samme vej som jer?

»Jeg tror, mange kollegaer spørger sig selv, hvorfor de skal gøre noget, de ikke får penge for. Men det er jo netop det, der gør det spændende. Hos os er det et mindset, der er vokset over tid; at turde tage chancer.«

Hvor kommer den selvtillid fra?

»Jeg oplever sjældent, at vi ikke lykkes med det, vi gør,« siger Carsten Bjerre.

BUPL-projektet har haft stor betydning, fordi vi under hele byggeprojektet har arbejdet med at udvikle pædagogisk værtskab

// Carsten Bjerre, leder

Frivillighedens kraft

En stor gruppe frivillige har været afgørende for projektets succes, ikke mindst forældre, som har været stærkt engagerede i Multiparkens tilblivelse og lagt mange frivillige timer i realiseringen.

»Vi etablerede en forening udelukkende for projektet. Her sidder engagerede forældre, der virkelig ville projektet og har taget ansvar deres andel har været afgørende for, at projekt lykkedes.  Det er lidt anderledes at arbejde med frivillige – man skal for eksempel huske, at møderne ligger, når de har fri fra arbejde, og man skal kunne håndtere, hvis de melder fra. Det har nok haft stor betydning for de frivillige forældre, at projektet blev realiseret på kun fire år, så deres egne børn når at få glæde af forældrenes indsats,« fortæller Carsten Bjerre.

Mere info om projektet

I november udkommer et afsnit af podcasten Pædagogikum, hvor du kan høre mere om de pædagogiske metoder og læringer, som projektet har kastet af sig. Der er også forskningsartikler på vej om projektet. Og skulle du få lyst til selv at besøge Sct. Georgsgården og møde Carsten Bjerre og hans personale, tager de meget gerne imod – bare der er truffet aftale i forvejen.

Er der opgaver, som de frivillige ikke skal påtage sig?

»Nej, ikke i vores tilfælde. Vi har været heldige, at en meget aktiv forælder også sidder i byrådet. Det har givet os en ekstra dimension og har hjulpet med at løfte projektet ind i det politiske rum.«

En ny hverdag i klubben

Projektet med Multiparken har også påvirket det pædagogiske arbejde i klubben, især hjulpet økonomisk på vej af de 100.000 kr., som BUPL’s udviklingspulje har bidraget med.

Gør I noget anderledes i organisationen nu?

»Ja, det er her, BUPL-projektet har haft stor betydning, fordi vi under hele byggeprojektet har arbejdet med at udvikle pædagogisk værtskab. Vi har overvejet, hvad det vil sige at være til stede i parken, og hvordan vi byder velkommen. Det er noget, vi fortsat arbejder med – også at lære børnene at gøre det. Vi lærer dem at være inkluderende, og det har virkelig haft en positiv effekt på vores daglige arbejde,« siger Carsten Bjerre.

”BUPL-midlerne har givet os muligheden for at udvikle vores pædagogik. Jeg er særligt stolt af, at alt i parken er gjort på baggrund af pædagogiske overvejelser. Vi har virkelig fået meget ud af de 100.000 kr., som har sat varige spor,” afslutter Carsten Bjerre.

BUPLs udviklingspulje

Hvis du er medlem af BUPL og din arbejdsplads har overenskomst med BUPL, kan du søge op til 100.000 kr. til pædagogiske udviklingsprojekter, som de har gjort i Sct. Georgsgården i Skanderborg. Læs meget mere her: https://bupl.dk/forsknings-og-udviklingspuljer/udviklingspulje

Mere fra - Ikke publiceret

Fritidsområdet er nøglen til bedre trivsel – men det er usynligt i den politiske samtale Ikke publiceret

Fritidsområdet er nøglen til bedre trivsel – men det er usynligt i den politiske samtale

Jane Mylenberg

»Der er skiltet til os helt nede fra midtbyen«: Ny multipark får medlemstallet i klubben til at stige. Ikke publiceret

»Der er skiltet til os helt nede fra midtbyen«: Ny multipark får medlemstallet i klubben til at stige.

Jane Mylenberg