Del
En ny undersøgelse fra EVA viser, at tid og ressourcer er en mangelvare i de danske fritidstilbud. Enten har børn og unge for mange timer i skolen og derfor ikke mulighed for at benytte tilbuddene i tilstrækkelig grad, eller også er ressourcerne for små til, at fritidstilbuddene kan inkludere alle i fællesskabet.
D
et kan desværre ikke overraske særligt mange. Den kommunale sparekniv har længe været rettet mod fritidsområdet, og nogle steder er det simpelthen ikke længere muligt at levere et fritidstilbud af tilfredsstillende faglig kvalitet.
Lederne har ikke de nødvendige ressourcer
I Ungdomsringen ved vi, at velviljen er stor ude i lokalområderne. Både pædagoger og ledere løber gerne ekstra stærkt for at nå deres faglige mål, men der er simpelthen skåret så meget ind til benet nu, at det flere steder ikke længere er muligt at levere et fagligt tilfredsstillende tilbud.
Det bekræfter EVAs nye undersøgelse desværre. Over 1/3 af de pædagogiske ledere peger på, at de fysiske rammer ikke er gode nok, imens over halvdelen af lederne mangler personale, for at kunne levere et tilbud af en tilstrækkelig faglig kvalitet. Den kvalitet, der skal sikre, at der bliver igangsat de aktiviteter og indsatser, der skal til for at børn og unge kan opbygge fællesskab og relationer.
Thit Grinderslev, udviklingskonsulent
Det går først ud over dem, der har det sværest
Og ja, det er de sårbare børn og unge, det går ud over først. Dem, der har svært ved at finde ind i gode fællesskaber og ikke trives i samme grad som deres jævnaldrende, har især brug for kvalitet i fritidstilbuddene. Uden tilstrækkelige ressourcer og tid er det svært at skabe de inkluderende og støttende miljøer, de har brug for.
Politisk uvidenhed kan være årsagen
I et interview med TV2-Bornholm peger vores egen Ph.d.-studerende Christoffer Schultz på, at uvidenhed kan være årsagen til, at kommunerne vælger at skære så meget i de organiserede fritidstilbud.
Christoffer Schultz, Ph.d. Studerende
I Ungdomsringen mener vi, at ALLE børn og unge skal have mulighed for at tage aktivt del i et fritidsfælleskab. Lige meget hvilken kommune de vokser op i.
Det kræver tid. Det kræver flere ressourcer. Det kræver større politisk velvilje til at se fritidstilbuddene som en vigtig del af børn og unges hele liv. Og ikke noget man bare kan spare på uden, at det får konsekvenser i det lange løb.
Om undersøgelsen
EVAs nye undersøgelse er baseret på en spørgeskemaundersøgelse. Lederne af danske fritids- og klubtilbud svarer på, hvordan tilbuddene pædagogisk arbejder med børn og unge.
Del artiklen