Del
“Forbud er ikke vejen; det kan ekskludere nogle, og andre vil gå hjem og fravælge fællesskaberne helt.” Det var en af de nuancer, der blev fremført fredag eftermiddag på Ungdomsringens årsmøde i den politiske debat om mobilfri tid i klubben.
E
fter en lang dag med oplæg og workshops sluttede vi af med en time, hvor alle deltagere på tværs af voksne og unge blev sat sammen i små grupper for at drøfte aktuelle spørgsmål og temaer.
Selvom vi måske troede, at det ville være en mobilfri klub, der ville blive det helt store emne, så var flere af grupperne langt mere optagede af spørgsmålet omkring 16 eller 18 års valgret og unges alkohol- og festkultur.
Skal man kunne stemme som 16-årig?
Der var rigtig god gang i diskussionerne om valgretsalder. Holdningerne gik på tværs af unge og voksne. Der var unge, som mente, at man ikke er klar som 16-årig, mens voksne til gengæld godt kunne se 16-årige stemme, og omvendt.
På tværs af alle diskussionerne stod det klart, at der hos de fleste var øje for, at demokrati er mere og andet end at kunne stemme til folketingsvalg, og at det kræver viden og oplysning at være en demokratisk borger.
Så alderen var måske ikke det afgørende, men alt det, der ligger forud for stemmeret og rundt omkring de demokratiske muligheder, betød en del for både unge og voksne.
Det er ikke nederen at være den, der ikke drikker.
Stort set alle var enige om, at de unges alkohol- og festkultur er et problem, men flere af de unge sagde også, at de ikke selv oplevede, at det var et problem at være en del af fællesskabet, selvom de ikke drak alkohol.
Faktisk oplevede flere af dem, at andre unge ligefrem sagde, at de syntes, det var ”cool nok”, at de sagde nej tak.
Fælles for drøftelserne var, at de unge gerne vil tale med de voksne om alkohol, og der kunne nok være brug for mere “ufordømmende” viden helt ned i 6. klasse.
Fællesskaber
Der blev også drøftet gode og dårlige fællesskaber og mangfoldighed i klubberne. Nuancer er vigtige, og det lader til at være det afgørende budskab for disse og alle de andre diskussioner. For der findes både gode og dårlige fællesskaber fysisk og online.
For de fleste unge er mangfoldighed ikke et issue i hverdagen, til gengæld fylder det meget for de få, og der skal være plads til det. Et af forslagene, der kom frem af diskussionerne, var et “diversitetsudvalg” i klubberne, og ikke mindst en opfordring fra de unge om, at man aldrig må stoppe med at invitere ind i de gode fællesskaber. Nogle skal have rigtig mange invitationer.
Del artiklen