No products in the cart.

Folkemødet 2024: Nå, blev du så klogere?

Birthe Navntoft
Birthe Navntoft
Vi holder dig opdateret

Ungdomsringens konsulenter og bestyrelsesmedlemmer skriver om det organiserede fritidsliv, events, politik og alt derimellem. Sendes ud en gang om måneden.

E

r ofte det spørgsmål, vi møder i ugerne efter Folkemødet på Bornholm. Jeg kan uden at tøve svar ”ja!”. Jeg er blevet klogere. Det tror jeg faktisk også de politikere, forskere og andre interessenter, vi debatterede med i Allinge, er blevet. Jeg har samlet lidt af de guldkornene fra Ungdomsringens telt herunder.

Bestyrelsen i Sjælland havde arrangeret den store bagedyst, hvor det gjaldt om at finde frem til opskriften på den gode klub

Forældreinvolvering for lidt eller for meget?
Det er ”ok at engagere sig i sin teenagers fritidsliv, særligt hvis du løbende afstemmer niveauet af engagement de unge”. Som forældre, skal du til gengæld lade være med at blande dig for meget og overskride grænsen til klubbens frirum.

Vi får flere unge med i demokratiet
Når vi gør os umage med at kommunikere på flere måder, begrænser det komplicerede sprog, inddrager børn tidligt, så trænes de i at blive hørt fra de er små, og ikke mindst når vi tager godt imod de unge, når de træder ind i foreninger og klubber, hvor deres stemmer kan høres. På bedste aktivistisk vis havde moderator Elisabeth Knuth friholdt en stol på scenen, så alle havde mulighed for at komme op og blive hørt, hvilket to seje unge mennesker gjorde undervejs.

Opskriften på den gode klub
Bestyrelsen i Sjælland havde arrangeret den store bagedyst, hvor det gjaldt om at finde frem til opskriften på den gode klub. Det førte blandt andet til ingredienserne: Egne lokaler, eget budget, engageret personale, sammenhæng i fritidslivet, men særligt også muligheden for at sende KLs formand for børne- og undervisningsudvalget Thomas Gyldal Petersen afsted med en samlet opskrift på den gode klub til inspiration for alle hans medlemmer.

Hvordan får vi bedre udnyttet klubbernes potentiale?
”I kan måske starte med ikke altid pænt at acceptere at stå først i sparekataloget”, lød det fra en af lokalpolitikerne i panelet. Bestyrelsen i Hovedstaden bød op til en politisk diskussion af, hvordan klubberne kan blive mere synlige i lokalpolitikernes øjne. Det førte til konklusioner om, at vi skal italesætte, at barndommen og ungdommen har værdi i sig selv og ikke bare er et middel til noget andet, og at klubområdet skal blive bedre til synligt at tale ind med løsninger på aktuelle temaer.

…Og apropros aktuelle temaer: Skærm og alkohol
Så fortsatte diskussionslysten på Folkemødets sidste dag, hvor vi ellers blev udfordret af nogle ordentlige regnskyl undervejs. Vi havde igen i år allieret os med journalist Poul Madsen til at styre os igennem de to topaktuelle debatemner ”Nuancer i skærmdebatten?” og ”Kan unge have det sjovt i weekenden uden alkohol?”. Ja, der er nuancer i skærmdebatten, for der er forskel på, om man er på skærm alene eller sammen i et fællesskab, og fx de sociale medier har også en positiv rolle i den demokratiske dannelse. Og ja, unge kan godt have det sjovt i weekenden uden alkohol, men vi skal holde op med at invitere til ”alkoholfrie arrangementer”. Vi skal lave fede fællesskaber med sjove aktiviteter sammen med de unge. De unge ved godt, det er uden alkohol, når det er i klubben eller ungdomsskolen.

 Og så var en af de fremstående synspunkter fra de unge i begge debatter, at ”voksne altså er nødt til at tage sig lidt sammen og gå foran og være nogle ordentlige rollemodeller”. For hvordan kan vi forvente, at børn og unge skal løse udfordringerne med skærm og alkohol, når de voksne ikke kan lægge telefonen fra sig, stoppe serie-binging eller en gang imellem springe vinen over i weekenden eller øllen til fodboldkampen?

Vil du se flere billeder?
Vi har samlet alle billederne fra årets folkemøde i opslag på vores facebookside. 

Back To Top
a

Display your work in a bold & confident manner. Sometimes it’s easy for your creativity to stand out from the crowd.

Social